Жил Фабре

/Жил Фабре
Жил Фабре 2018-08-21T17:17:52+00:00

Project Description

Жил Фабре е еден од најпреведуваните ирски хаиѓини. Роден е 1964 во Франција. Преведувач и професор по француски во Даблин од 1988 година. Првото хаику го напишал за време на едно патување по светот, во 1994 година. Застапен е во повеќе хаику антологии, а од 1996 година објавуван е низ светските хаику списанија – Alliance (Австралија), Blithe Spirit и Presence (Велика Британија), Haiku Spirit (Ирска)… Негов јунак е Корто Малтезе.

Related Articles