Драган Петковиќ

/Драган Петковиќ
Драган Петковиќ 2018-08-21T17:18:00+00:00

Project Description

1952ДРАГАН ПЕТКОВИЌ е роден на 30 март 1952 година во Скопје, како прво дете на Владимир и Видосава Петковиќ

1967/1972
– Ученик е во Средното уметничко училиште „Лазар Личеновски“ во Скопје

1973/1977
– Студира на Академијата за ликовна уметност во Љубљана. Дипломира на отсекот за сликарство во класата на Јанез Берник

1982/2004
– Работи како ликовен уредник во Просветно дело во Скопје

2004
– На 11 декември Драган Петковиќ трагично загина во сообраќајна несреќа на автопатот кај Куманово

Самостојни изложби


1981
– Прва самостојна изложба во Клуб на новинарите во Скопје.

1982/83
– Дом на младите „25 мај“, Скопје;

1988
– Галерија СКЦ , Белград (со Јован Шумковски и Благоја Маневски);

1988
– Музеј на современата уметност, Скопје;


Групни изложби


1979
Ликовна колонија на млади ликовни творци, Младински рекреативен центар Далјан, Охрид

Изложба на новопримени членови на ДЛУМ, Дом на младите “25 мај”, Скопје

1981
36. изложба на ДЛУМ, Уметничка галерија, Скопје

1982
Современи македонски уметници – Млада генерација 4, Музеј на современата уметност, Скопје

1983
Критичарите одбраа, Дом на младите “25 мај”, Скопје

1984
Нови појави во македонската ликовна уметност во последната деценија, Дом на младите “25 мај”, Скопје

1985
Современа македонска уметност (од колекцијата на МСУ), Музеј на современата уметност, Скопје

1985/1986/1987 –
Šest makedonskih um(j)etnika, Galerija suvremene umjetnosti, Загреб, Хрватска (ноември-декември 1985); Шест македонски уметници: Од чудотворноста на ливадите до радоста на живеењето, Музеј на современата уметност, Скопје (јануари-март 1986); Šest makedonskih umetnika, Салон Музеја савремене уметности, Белград (октомври-ноември 1986); Музеј – галерија, Кавадарци (април-мај 1987);

1986
19. Херцеговски зимски салон, Галерија „Јосип – Бепо Бенковић“, Херцег Нови, Црна Гора

1986
80-те години во македонската ликовна уметност, Музеј на Македонија, Скопје

1986
Шемов-Фидановски: Акции и интервенции 1973-1985, Музеј на современата уметност, Скопје

1987
Подарени дела 1983-1986, Музеј на современата уметност, Скопје

Аквизиции 6 – 1986
, Музеј на современата уметност, Скопје

Геометризмот и неговите видови во македонското сликарство
, Музеј на Македонија, Скопје

Биенале на младите
, Музеј на современата уметност, Скопје

Ликовна колонија Комуна-Скопје, Хотел Континентал и Дом на младите “25 мај”, Скопје

1988
Ликовен круг „25“ цртеж…цртеж – објект, Дом на младите „25 мај“, Скопје (март-април) и Дом на културата „Јосип Броз Тито“, Куманово (април)

Тријенале југословенске ликовне уметности
, Београдски сајам, Белград

Македонска ликовна уметност во Уметничката галерија Скопје 1948-1988
, Уметничка галерија, Скопје

1989
– Blagoja Manevski, Jovan Sumkovski, Dragan Petković, Stanko Pavlevski, Margarita Kiselička-Kalajdžieva, Moderna galerija, Риека;

Млади македонски сликари (од збирките на МСУ, Скопје)
, Уметничка галерија, Куманово;

Аквизиции 8-1988
, Музеј на современата уметност, Скопје;

Jugoslovenska dokumenta 89
, Olimpijski centar “Skenderija”, Сараево;

1989/1990
29 Ликовна јесен – Сомбор (2 изложби): Примарност пиктуралног крај деценије – време синтезе, Галерија „Ликовни сусрет“, Суботица, Србија (декември 1989-февруари 1990) и Галерија „Ликовна јесен“, Сомбор (март 1990), Србија

1990
23. Херцегновски зимски салон, Галерија „Јосип-Бепо Бенковић“,
Херцег Нови, Црна Гора

XXX Anale: Novi ekleticizam slikane slike, Istarska sabornica, Пореч, Хрватска

16. Меморијал „Надежда Петровиќ“
, Уметничка галерија „Надежда Петровић“, Чачак, Србија

1991
– 13. Zagrebačka izložba jugoslovenskog crteža, Kabinet grafike JAZU-Umjetnički paviljon, Загреб

10 Macedonian artist
, New Literatures and Arts Sallon, Pastarea, Вашингтон

1991/1992
Нова постојана поставка, Музеј на современата уметност, Скопје

1992
Апстрактното сликарство во Македонија 1960-1990, Музеј на современата уметност, Скопје

Современи сликари и скулптори (од колекцијата на МСУ, Скопје)
, Уметничка галерија, Куманово

1993
Љубљанска школа – македонски автори, Младински културен центар, Скопје

1994/1995
Антологија на македонската ликовна уметност 1894-1994, Музеј на современата уметност, Скопје

1995 –
Mednarodna likovna delavnica “Slovenija odprta za umetnost”, Сињи Врх, Словенија; Mestni muzej, Идрија, Словенија

1995/1996
9 1/2: Нова македонска уметност, Музеј на современата уметност, Скопје

1997
Art City – приказна за новиот град, Хавзипашини конаци, Скопје (с. Бардовци)

2000/2001
Преобразби: Модалитети на македонското модерно и современо сликарство, Музеј на современата уметност, Скопје

15. Medjunarodna izložba crteža
, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Риека, Хрватска

2003
Идеја-тека: Документи за концептуалната уметност во Македонија, Музеј на современата уметност, Скопје

Изложба од колекцијата на МСУ,
Музеј на современата уметност, Скопје

2004
Македонски сликари и скулптори (од колекцијата на МСУ), Музеј на современата уметност, Скопје

2007/2008
Супер (Х)Ерос: Типолошки нарации на еротскиот дискурс во македонската ликовна уметност во 20 и 21-от век, Национална галерија на Македонија, Скопје

Related Articles