Ангел Игов

//Ангел Игов
Ангел Игов 2021-04-02T21:54:19+00:00

Project Description

Бугарски писател, литературен критичар, преведувач, новинар, роден 1981 г.

Автор е на романите “Куса повест за срамот“ (2011), Кротките (2015) како и на две збирки раскази „Средби на патот“ (2002) и „К“ (2006). Неговите раскази се преведени на англиски, француски, унгарски, српски, хрватски и словенечки јазик. Објавува во повеќе весници и списанија. Води радио и ТВ емисии од културата. Член на жири комисијата за наградата Роман на годината. Преведува проза и поезија од англиски јазик.

Романот „Кротките“ е добитник на националната награда „Христо Г. Данов“ (2016) како и на меѓународната награда што ја доделува House of World’s Cultures од Берлин и фондацијата Elementary Particles (2020)

Related Articles