Избор поезија од поети-учесници на „Виленица 2000“

/, Блесок бр. 17/Избор поезија од поети-учесници на „Виленица 2000“

Избор поезија од поети-учесници на „Виленица 2000“

Куќа во градината
Дупки во животот
Доктор за коњи


Превод од англиски: Зоран Анчевски

Дури си заедно со пријателот, излегуваш од кујната на мајка му
За да прошеташ низ градината во потрага по магдонос.
Ветерот шиба по чаршафите што се сушат на жицата
Откривајќи ненадејна, триаглеста глетка на езерце и рози.

Ене ја и куќарката, со чергиче од плетена трска на црвениот праг;
Ладна соба, со камени ѕидови, под обложен со плочи,
Преполна со кофи, клопчиња, градинарски алат,
Кошница за веш, тивка, но будалесто накривена со штипки во скутот,
И огромен фрижидер со скршена рачка
Што вредно зуи во тешкиот полумрак.
Едно – трес – со рачката
И внатрешноста наеднаш открива остатоци од смрдени оброци –
Денешниот, вчерашниот, малку повнатре завчерашниот,
А потоа цел куп садови, лошо наредени, натрпани купишта,
Шуплив јазол од варен пилешки џигер
И чинии со остатоци од коски. Природни реликвии.
Студен мирис на зелка, пеперминт, крв и крем се крева од полиците.
Брзо се враќаш назад со зелена китка за вечерашниот оброк.

АвторКатерина Пирпоинт
АвторБарт ФМ Дроог
АвторИштван Вереш
2020-06-22T10:48:02+00:00 октомври 1st, 2000|Categories: Поезија, Блесок бр. 17|