Комеморација на еден брак

/, Литература, Блесок бр. 56/Комеморација на еден брак

Комеморација на еден брак

Во оваа рецензија објавена во Гардијан [http://books.guardian.co.uk/reviews/poetry/0,,2072652,00. html], Антонија Бајат е трогната од „Зборување со мртвите“ (Carcanet), стихозбирката на Илејн Фајнстајн која ги спојува тагата и славењето

#1 Илејн Фајнстајн напишала извонредно трогателна стихозбирка посветена на нејзиниот покоен сопруг, Арнолд Фајнстајн. Песните го евоцираат него и неговото отсуство со болна јаснотија, мапирајќи ги и несогласиците и хармониите на еден брак. Фајнстајн не нуди лесно повлекување во лажната удобност на споделувањето чувства во тага; наместо тоа, нејзините песни храбро ја истражуваат човечката минливост.
„Зима“, првата песна, тмурно е сместена во една мокра улица во Лондон, осветлена со остри фарови. Фајнстајн, која се вози сама, ни го претставува гласот на нејзиниот сопруг: „Никогаш не научи да зборуваш и да го најдеш патот / во исто време“. Овие песни го прикажуваат интимното присуство на нејзиниот сопруг одново и одново: се појавува во малите, секојдневни спомени но, како што е во „Зима“, разговорната леснотија и интимноста на мигот честопати се менува:
„Па, во право си, го промашив свиокот,
И се насмевнувам за миг на споменот.

Секогаш знаејќи дека лежиш мирно и свиено
Како ембрион под калливата земја,
Без да чекаш некакво раѓање, развиорен
Во тој мрак каде што ништо нема.“

Отсуството со кое таа се соочува е неизмерно. Чувството дека вселената е далеку поголема од животите на луѓето повторно е истражено во „Хабл“. Во неа, „Господ Бог“ го гледа Хабловиот телескоп („нежна играчка“) обидувајќи се да ги измери „небесните тајни“. Нашите животи, за Него, се трогателни но безначајни. Овој Бог не нуди никаков рај на небесата. Наместо тоа, рајот често се наоѓа во лондонските градини, во сликите и музиката, и во менувањето на годишните времиња на Земјата. „Да верував во старомоден Рај / тогаш ти, љубов моја, сè уште ќе зборуваше во него“.
Фајнстајн брилијантно постигнува личното значење да одѕвонува гласно. Во одредени песни има едноставност којашто е потресна. Во „Кревети“, „Сношти се прашував каде си нашол да спиеш. / Не беше во кревет. Немаше никој во твојот стол.“ Оваа соголеност се враќа во песните што ја следат болеста и смртта на Арнолд. Современата, хоспитализирана смрт често е проследена со натрапници и е дехуманизирачка. Арнолд се појавува во болница, туркан од болничарките: „беше во толку многу болници, / заокружувајќи ги твоите менија, слегнувајќи со рамениците пред убодите и снимките“. Елегијата на Том Ган, „Таговна“, го опишува физичкиот ужас на цевките внесени во неговиот пријател на умирање, забележувајќи дека „твоето тело бараше страдалништво / во далечната Канада на болничката соба“. Фајнстајн, исто така, ја измачува стравот на нејзиниот сопруг: „Крај твојата постела, се чувствувам како некој / што премногу лесно избегал / од големиот пекол на логорите“. Но нејзиниот опис на тоа во што нејзиниот сопруг потоа се претвора е акутно болен и нежен: „Мил мој, те донесоа како скршена птица. / Плешките ти беа остри под кожата, / високата јаболчица истакната наспроти перницата“. Меѓутоа, највпечатлив е мигот на нивното заедништво во мигот на неговата смрт: „Тој понеделник, додека телефонирав, верно чекаше / да се вратам, пред твојот последен здив“. Во „Раце“, тој вели во болницата, „Држи ме за рака… Чувствувам / дека нема да умрам додека си тука“. Но овој привикан глас повторно се губи, распрснувајќи се во просторот.
Фајнстајн ја постигнува оваа деликатна рамнотежа меѓу присуството и отсуството преку низа слики што се повторуваат. Дождовниот мантил на Арнолд, што мириса на хемикалии, излитен и валкан, се чини празен, фрлен на крајот на креветот додека водат љубов; многу подоцна, кога е старец, се отвора несмасно додека тој се ведне да набере лаванда. Во „Нешта“, таа го наоѓа неговото присуство во компјутерот, неговите апчиња за спиење, неговите вештачки заби во фиоката. Има многу физички спомени во овие песни, но тие не се сентиментални: „Сè уште се сеќавам на љубовта како на друга земја / со речиси заборавен пејзаж / од солена кожа и сува уста“. Фејнстајн е претпазлива во врска со „опасната носталгија“ забележувајќи дека „Лесно е да ги сакаш мртвите. / Нивните гласови се благи“. Наместо тоа, ги следи каприците на нејзиниот брак. Во „Ѓерданот на вдовицата“, таа прашува: „Зошто сега да си спомнувам на присуство што ме љуби?“ Други песни ги бележат тетеравењата и туркањата на „штетата што си ја правиме еден на друг“. Но повторно и повторно му се навраќа на својот сопруг како нејзина „кожа“: „Ти секогаш значеше дома за мене / Копнеам за дома“.
Наоѓањето на домот, „нишата што ја правиме на земјата“, и прашувањето дали може тоа да е трајно е претставено пошироко од метафората на бракот како постојано место на живеење. Фајнстајн размислува што значи дома за бездомните народи. Во „Селење од куќата“, таа забележува дека нејзините еврејски „баба и дедо знаеја / како да се спакуваат и да заминат истата ноќ, / со домашните духови во чевелот“, а во „Авганистанска“, нејзината загуба ја споредува со еден авганистански таксист во егзил кому му недостига „чувството дека тоа што го прави тој некому му е важно“.
Фајнстајн и тоа како знае дека „поголемиот дел од тоа на што работиме исчезнува“, но ова се значајни, длабоко почувствувани и комплексни песни што ќе опстанат. Прекрасно и прецизно направени, танцуваат меѓу присуството и отсуството, тагата и радоста, песимизмот и подмладувањето. Во последната песна, таа го помрднува Хабловиот телескоп; нејзината внука гледа надолу на Лондон кој е „полјана од светла“. Прецизноста и фокусот во овие песни ги прават бесконечно трогателни за секој читател.

Превод од англиски: Магдалена Хорват

АвторАнтонија Бајат
2018-08-21T17:21:15+00:00 октомври 17th, 2007|Categories: Критика, Литература, Блесок бр. 56|