Чија си?

Лица
Прв дел, сцена прва

(Ацо Шпрт свири на гитара. До него седи Нина. Го свири познатиот шлагер „Чија си“, што го исполнува Славе Димитров. По извесно време станува. Приоѓа до живата ограда, зема ножички и почнува да ја кастри. Целиот амбиент е улица од периферијата на Скопје. Се случува во доцна пролет.)

АЦО ШПРТ: „Има еден дом сред жолти лисја, скриен е тој… (пее) на-на на-на… и чија си, кој ти гали долги коси…“
НИНА: Чао (си оди)
АЦО ШПРТ: Аривердерчи! (Пали цигара, продолжува да пее…) (Влегуваат Ринго Шатка и Киро Стап.)
РИНГО ШАТКА: Ало, кој си ти?
АЦО ШПРТ: Сандокан и Маријана.
РИНГО ШАТКА: А у приватен живот?
АЦО ШПРТ: Ацо Станкоски од Прилеп…
КИРО СТАП: Дојден си у гости?
АЦО ШПРТ: Тука живеам.
РИНГО ШАТКА: Од кога, не сум те видел до сега.
АЦО ШПРТ: Има едно две недели и три-четири дена плус!
КИРО СТАП: Се насели за вечно да останеш или ќе се селиш?
АЦО ШПРТ: За до смрт!
РИНГО ШАТКА: Нов у маало.
КИРО СТАП: Колку си висок?
АЦО ШПРТ: Сто осумдес’ два.
РИНГО ШАТКА: Значи шпрт.
АЦО ШПРТ (ги собира исечените гранчиња).
КИРО СТАП: Ако остануеш у маало требе да се запознаеш со куќниот ред.
АЦО ШПРТ: Што ќе ми е?
РИНГО ШАТКА: Да знаеш како е по бон-тон у нашиве краишта.
АЦО ШПРТ: Јас сум дете од фина фамилија!
КИРО СТАП: Сакаш цигара (му удира шамар)?
АЦО ШПРТ: Сега ја фрлив, ќе се отрујам.
РИНГО ШАТКА: Стап не се одбива!
АЦО ШПРТ: Човекот ми даваше цигара, не стап!
РИНГО ШАТКА: Овој господин е фин човек, се вика Киро Стап, најбољи покераш у Ѓорче и поблиска околина, фрла и барбут кога е расположен.
АЦО ШПРТ: Извини Стап, не знаев дека си стап!
КИРО СТАП: Нема проблем, синко, прв пат простуем, втор пат кинам уше!
(Си оди
.)
РИНГО ШАТКА: Шпрт, јас сум Ринго.
АЦО ШПРТ: Знам, Шатка.
РИНГО ШАТКА: Еј, Прилеп, за тебе сум Ринго Лепи, Шатка само за фини деца.
АЦО ШПРТ: Добро, Шатка… (Пауза.)
РИНГО ШАТКА: Кај учиш?
АЦО ШПРТ: У Ѓорче гимназија, а ти?
РИНГО ШАТКА: У Ѓорче билијард… понекогаш у ГУЦ – геодезија.
АЦО ШПРТ: Јас мислев си завршил средно! Личиш постар.
РИНГО ШАТКА: Камен у лице, бебе у срце, Крали Марко у муда. Сум паднал два-три пати. Данок на наше маало. (Пауза.)
РИНГО ШАТКА: Што работи и татко ти?
АЦО ШПРТ: Заставник прве класе! А твоите?
РИНГО ШАТКА: Стариот ми е диригент (пауза) у Идризово, а мајка ми прва балерина (пауза) у Бутел.
АЦО ШПРТ: Извини…
РИНГО ШАТКА: Нема гајле, за пријатели секогаш сум отворен.
АЦО ШПРТ: Имаш женска?
РИНГО ШАТКА: Имам женски!
АЦО ШПРТ: Мене ми се свиѓа Нина, сестра му на Чкембарот!
РИНГО ШАТКА: Добра риба, ама таксана!
АЦО ШПРТ: Кому?
РИНГО ШАТКА: На Стапот…
АЦО ШПРТ: Тој е многу постар, човече…
РИНГО ШАТКА: Нема проблем што е постар, шампион за билјард и жени!
АЦО ШПРТ: Тој е шампион за сè, изгледа!
(Пауза.)

РИНГО ШАТКА: Пиеш?
АЦО ШПРТ: Млеко.
РИНГО ШАТКА: … со какао…
АЦО ШПРТ: … и стрижам жива ограда!
(Пауза.)

РИНГО ШАТКА: Лесно ти е тебе!
АЦО ШПРТ (ја крева вреќата полна со исечените гранчиња): Најлесно на светот!
(Пауза.)

РИНГО ШАТКА: Гледам свириш на гитара…
АЦО ШПРТ: Свирам…
РИНГО ШАТКА: Кај си учел, у Прилеп?
АЦО ШПРТ: Ваму-таму, највеќе сам, градот не е важен…
РИНГО ШАТКА: Си свирел у група?
АЦО ШПРТ: Јас сум соло, човече, соло цел живот!
РИНГО ШАТКА: Ако сакаш, можеш да до’еш у наша група!
АЦО ШПРТ: Ти имаш бенд?
РИНГО ШАТКА: ВИС „Чкембари“, најбољи састав у средна Европа…
АЦО ШПРТ: Средна Европа не е доволна за мојте желби, сакам да сум најбољи у свет…
РИНГО ШАТКА: И јас! Моја крвна група! … Дој’ вечер на проба!
АЦО ШПРТ: Каде?
РИНГО ШАТКА: У месна заедница, свириме до сабајле…
АЦО ШПРТ: Океј…, друже!
РИНГО ШАТКА: Океј… , најбољи у свет!
(Заминуваат од сцена, пријателството за „најбољи у свет“ е родено.)

прочитај ја целата драма

АвторСашко Насев
2018-08-21T17:21:42+00:00 јуни 1st, 2003|Categories: Текст, Театар/Филм, Блесок бр. 32|