Р

Лица
I. Полноќ. Народен театар. Празна сцена.
II. Костур во кујната.

Драмски сон со стрелање во азбука во 15 слики

МАКСИМ БРОДСКИ, син и актер во Народниот театар, затвореник во својот јазик
АВРАМ, татко и Дух, учител и народен непријател, стрелан на Р.
АРНА, мајка
КАТЕРИНА, жена на М. Бродски, археолог
АВРАМСИНОТ, син на синот
ЈАНА, ќерка на синот
НАУМ, искушеник на Исус, брат на М. Бродски
СЕРАФИМ ПРОДАНСКИ, професионален револуционер, во пензија
СЛОБОДАНКА ПРОДАНСКА, негова жена
МАРГАРИТА ВЕТЕРОВА, актерка љубовница на М. Бродски
ДИРЕКТОР НА НАРОДНИОТ ТЕАТАР
ПОЖАРНИКАР
НОВИНАР
МАРИЈА МАЛОН, водителка на Фестивалот „Актерот на Европа“

Гости во пиесата:
АЛЕКСАНДАР ПЕТРАЖИЦКИ, актер на МХТ, Москва
АТИЛА РЕМЕЊИК, актер на УНТ, Будимпешта
ХАРОЛД МИЛТОН, актер на Олдвик, Лондон
ПАТРИК ЛОРИ, актер на ТНП, Париз
БОГДАН КАМИЕНСКИ, актер на Театар Драматични, Варшава
СТЕФАН МИЛЕР, актер на Шаубине ам Халешен ифер, Западен Берлин

АвторЈордан Плевнеш
2018-08-21T17:21:49+00:00 август 1st, 2002|Categories: Текст, Театар/Филм, Блесок бр. 27|