Полн месец во Истанбул

/, Литература, Блесок бр. 150/Полн месец во Истанбул

Полн месец во Истанбул

паѓање на темнината на исток
потоп
жената со ламтеж по мраз
клацкалка
јазик
популизам
реклама за смрт
Фрагменти за фотографијата


баш беше паметна:
ги запали свеќите и
ги одврти славините во бањата.
шумот на водата ги надгласуваше
сообраќајните средства и криците.
со прстите патуваше
долж и попреку.
ловокрадец во прашума.
заспа и се будеше,
раскажуваше за соништата,
зборуваше во сон
од кој не се излегува.
звук на вода,
водопад покрај креветот,
брзи пеперуги ги опслужуваат
наострените сетила.
бурата не стивнува.
целата зграда е под вода.
и никој, баш никој
не знае да плива.

АвторБранко Чегец
2023-06-08T11:47:24+00:00 јуни 6th, 2023|Categories: Поезија, Литература, Блесок бр. 150|