Теорија

1 02, 1999

Театарот во потрага по својот нов идентитет

2018-08-21T17:22:12+00:00 февруари 1st, 1999|Categories: Теорија, Блесок бр. 07, Театар/Филм|

Во текот на последните две години и всушност во текот на последната деценија современиот македонски театар го одбележаа длабоки парадокси. [...]

1 01, 1999

Вовед во театарскиот интеркултурализам

2018-08-21T17:22:13+00:00 јануари 1st, 1999|Categories: Теорија, Блесок бр. 06, Театар/Филм|

или: Транскултурализмот и неговите интертекстови Теоријата денес нуди една низа „апликативни“ терминологии. Тие можат храбро да се аплицираат во секојдневниот [...]

1 10, 1998

Филозофскиот и граматичкиот аспект на категоријата „време“ во наратолошкиот процес

2018-08-21T17:22:14+00:00 октомври 1st, 1998|Categories: Теорија, Блесок бр. 05, Театар/Филм|

1. Општости Староста или историското датирање на времето (а особено на минатото) и неговото одредување со различни научни и професионални [...]