Критика

//Критика
12 05, 2024

ОДНОСОТ КОН ТРАДИЦИЈАТА КАЈ ЧЕРНОДРИНСКИ И ДУКОВСКИ

2024-05-12T11:56:48+00:00 мај 12th, 2024|Categories: Критика, Литература, Блесок бр. 153|

Индивидуалниот однос кон традицијата како статична односно динамична структура при вкрстувањето на националната (македонската) култура и нејзиното соочување и конфликтот [...]

9 09, 2023

МЕТАТЕАТРАЛНИ ЕЛЕМЕНТИ ВО ДРАМАТА НАРОДЕН ДЕМОКРАТСКИ ЦИРКУС САКЕШВИЛИ НА РОК ВИЛЧНИК

2023-10-01T12:30:11+00:00 септември 9th, 2023|Categories: Критика, Литература, Блесок бр. 151|

Мултимедијалниот уметник Рок Вилчник, кој за себе го избра псевдонимот Рокгре, е еден од најзначајните словенечки современи драматурзи и културни [...]

9 09, 2023

За што, навистина, станува збор?

2023-10-01T12:34:00+00:00 септември 9th, 2023|Categories: Критика, Литература, Блесок бр. 151|

По читањето на изборот/антологијата на словенечката кратка проза, насловена со интригантната синтагма ЗА ШТО ЗБОРУВАМЕ За што зборуваме – словенечка [...]