Блесок бр. 95

//Блесок бр. 95

март-април, 2014

15 05, 2014

Во некои денови

2018-08-21T17:20:44+00:00 мај 15th, 2014|Categories: Поезија, Блесок бр. 95|

Превод од германски: Елизабета ЛинднерДЕНОТ ФИЛТРИРАН низ процепите од ролетната и секое придвижување создава кривулести линии, рути за патување: прошареаност [...]

15 05, 2014

Градот убав

2018-08-21T17:20:44+00:00 мај 15th, 2014|Categories: Поезија, Блесок бр. 95|

Сликано е од преблиску, веројатно сам го држиш апаратот. Како и секогаш на таквите фотографии некои делови од лицето штрчат, [...]

15 05, 2014

Неискажаната можност на јазикот

2018-08-21T17:20:45+00:00 мај 15th, 2014|Categories: Критика, Литература, Блесок бр. 95|

Поетските тишини кај Маларме и РилкеI. Вовед: современост, поезија, тишина Последните и неусогласени дефиниции на „модерноста“ заеднички укажуваат на една [...]

15 05, 2014

Пренос

2018-08-21T17:20:45+00:00 мај 15th, 2014|Categories: Осврти, Галерија, Блесок бр. 95|

#5 Тема поврзана со потсвеста и несвесното префрлање на емоциите во секоја форма… Љубов, бес, омраза, недоверба… претставени на посебен [...]