Блесок бр. 90

//Блесок бр. 90

мај-јуни, 2013

30 06, 2013

Кружно патување: од литературата до анимираниот филм и назад

2018-08-21T17:20:49+00:00 јуни 30th, 2013|Categories: Критика, Литература, Блесок бр. 90|

Од каде да тргне човек кога треба да анализира 3 генијални дела, 3 извонредни производи на современата култура, сите подеднакво [...]

30 06, 2013

Поетика на патувањето, патување на поет(ик)ите

2022-08-30T03:02:11+00:00 јуни 30th, 2013|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 90|

(десет несовршени одговори на прашањето: зошто патуваат писателите?) Ако си го поставиме навидум едноставното прашање „зошто патуваат писателите?“ во оваа [...]

30 06, 2013

Бајката и бајковитото и хронотопот на јужнословенскиот Балкан

2023-06-07T21:24:57+00:00 јуни 30th, 2013|Categories: Есеи, Литература, Блесок бр. 90|

Бајката и бајковитото во македонската современа литература се појавува секогаш како „магична формула“низ чијашто жанровска матрица се изразуваат пресвртните и [...]