Џон Фанте

/Џон Фанте
Џон Фанте 2018-08-21T17:17:55+00:00

Project Description

Џон Фанте (р. 1909) почнал да пишува во 1929 а првиот расказ го објавил во 1932 година. Неговиот прв роман, Причекај до пролет, Бандини е објавен во 1938 и е првиот од серијата романи за Артуро Бандини, по кој следуваат Патот за Лос Ангелес и Прашај ја прашината. Работел како сценарист во Холивуд. Заболел од дијабетис во 1955. Ослепил од болеста во 1978, а по три години останал и без двете нозе. Продолжил да пишува диктирајќи ѝ на својата сопруга, Џојс, и во 1982 година го објавил романот Сништа од Бункер Хил, последниот дел од сагата за Артуро Бандини. Починал на 8 мај 1983 година.

Related Articles