Џијан Емин

//Џијан Емин
Џијан Емин 2021-05-31T12:09:27+00:00

Project Description

Џијан Емин е еден од водечките современи музичари во Македонија и регионот, кој се здобива со голема репутација низ целиот свет поради соработката со светски познати музичари како Дерик Меј, Хуан Аткинс, Џеф Милс, Франческо Тристано, но и уметници – добитници на Оскар и Греми како А.Р. Рахман, Френк Лондон, Малком Брн, Вилијам Паркер, Боб Стјуарт, Франческо Беарзати, Лука Акино, Џанлука Петрела, Питер Херберт, Дамо Сузуки, „Ер“, Глорија Естефан, Рико Волшебникот (Даф Панк).

Тој е сеопфатен музичар со големо музичко искуство и долгогодишна кариера – од главен хорнист во Македонската филхармонија, до вешт изведувач на импровизирана музика или џез (на еден од многуте инструменти што ги совладал); од диригирање на меѓународни оркестри до компонирање и аранжирање партитури за филм и театар, до свирење гитара или тастатури со рок групи, до продуцирање албуми, а се јавува и како уметнички директор на фестивали, секогаш додавајќи скапоцен оригинален глас и неспоредлива музикалност во неговата изведба.

Како диригент / продуцент на различни проекти, има работено со Симфонискиот оркестар Детроит, Симфонискиот оркестар во Мелбурн, Оркестарот Ла’амуре – Парис, Симфонискиот оркестар Фландрија – Белгија, Македонската филхармонија, Регионалниот оркестар на Кан, Грузија Национален оркестар, Национален оркестар на Лореин.  Џијан Емин бил дел од многу оркестри, вклучувајќи го и белградскиот филхармониски оркестар, оркестар „Без граници“, светски оркестар на исток запад, Ф.А.М.Е.С. Оркестар (како оркестар и диригент) и многу други.  Се појавува на десетици албуми, од кои во 10 како лидер, а има компонирано, оркестрирано и снимено музика за многу играни филмови, театарски претстави и безброј дела за реклами и слично.

Џијан веќе извесен период работи со овој Магичен оркестар, повторно правејќи храбра и не така типична комбинација на музички состави составени од врвни изведувачи на џез и класична музика, комбинирајќи ја строгоста на оркестарската изведба со отвореноста на џез изразот; зачинето со суптилна електроника, и секако обоено со уникатноста на неговата маркантна појава и личност.

Related Articles