Џејмс Вистлер

/Џејмс Вистлер
Џејмс Вистлер 2018-08-21T17:17:50+00:00

Project Description

Џејмс Абот Мекнил Вистлер

роден: Ловел, УСА, 11 јули 1834
починал: Лондон, Англија, 17 јули 1903

Вистлер израснал во САД, бил на Вест Поинт, работел како картограф на американската морнарица, пред да замине во Париз во 1855 за да студира сликарство. Во 1859 се сели во Лондон. Приврзаник е на ларт-пурлартизмот. Неговите слики на луѓе не се портрети, туку Студии, Симфонии, Ноктурна… Во негово време критичарите го напаѓале велејќи дека не е сликар, дека само фрла боја на платното.

Related Articles