Јуре Новак

/Јуре Новак
Јуре Новак 2018-08-21T17:17:57+00:00

Project Description

Јуре Новак е роден 1980 год. Студирал филозофија и социологија на културата на Филозофскиот факултет во Љубљана, а сега студира на Академијата за театар и филм.
Јуре Новак е поет, драмски автор, преведувач и новинар. Досега објавил една поетска книга, а објавува и во периодиката. Подолго време се занимава со театар: бил автор и изведувач на повеќе литературни перформанси, книжевно-музички кабареа, автор на експериментални тататрски настани, а учествувал и во многу странски театарски и филмски проекти. Негов последен проект е режијата на дипломската театарска претстава „Киселиот мачор“ во соработка со Словенско младинско гледалишче.

Related Articles

Translator

Автор