Југослав Петровски

/Југослав Петровски
Југослав Петровски 2018-08-21T17:17:46+00:00

Project Description

поет и драмски писател. Роден е на 9 мај 1969 година во Куманово. Завршил Факултет за драмски уметности во Скопје, отсек драматургија и режија. Слободен уметник. Член на ДПМ..

Автор е на книгите: Ефтини гладијатори (драма, 1989), Петтата страна на светот (поезија, 1992), Коитус со ѓаволот (драма, 1993), Евангелие по Јуда (драма, 1993), Вазна од порцелан (драма, 1996), Елешник (драма, 1997).

Добитник е на наградите: „Шекспирова награда“ (прва) на меѓународен конкурс за драма во Лондон, награда за најдобар драмски текст во Македонија на Театарскиот фестивал „Војдан Чернодрински“ во Прилеп.

Related Articles