Јордан Плевнеш

/Јордан Плевнеш
Јордан Плевнеш 2018-08-21T17:17:46+00:00

Project Description

поет, драмски писател. Роден е на 29 октомври 1953 година во с. Слоештица, Демирхисарско. Завршил Филолошки факултет во Скопје и на истиот магистрирал на темата „Македонската народна драма“ Од 1985-1988 г. работел во Институтот за македонска литература при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Бил уредник на „Мисла“ од 1980-1985 г. Предавал креативно пишување на повеќе европски и американски универзитети (Институтот за ориентални јазици и цивилизации во Париз, Универзитетот на Тексас во Далас, Универзитетот Јел и Универзитетот Орсе во Париз. Сега е амбасадор на Република Македонија во Франција. Член на Македонскиот ПЕН центар. Член на ДПМ.

Автор е на книгите: Теорија на отровот (поезија, 1980), Еригон (драма, 1982), Мацедонише цуштенде и Југословенска антитеза (драми, 1987), Р (драма, 1987), Бесовскиот Дионис (студија, 1989), Драми (1989). Драми (1996), Подземна република, Безбог, Среќата е нова идеја во Европа (драми, 1992-1998).

Добитник е на наградите: „Студентски збор“, Наградата на XXIII МЕСС-Сараево за најдобар драмски текст, Вонредна награда на Стериино позорје и други меѓународни книжевни признанија.

Related Articles