Јоргос Кулијарас

/Јоргос Кулијарас
Јоргос Кулијарас 2018-08-21T17:17:35+00:00

Project Description

Јоргос Кулијарас е грчки поет, есеист и автор на азбучните „анти-мемоари“ Речник на на сеќавањата, чија поезија во англиски превод е објавувана и приредувана во поважната книжевна периодика – вклучувајќи ги Agenda, Grand Street, Harvard Review, Poetry, Ploughshares, The Iowa Review, и World Literature Today, како и во меѓународни антологии како Новите европски поети (New European Poets). Неговите дела се преведувани и на бугарски, хрватски, француски, шпански, турски и други јазици. Автор е на шест збирки поезија на грчки, вклучувајќи ја и Патишта од мастило, како и на бројни есеи за книжевноста и културната историја, на англиски ио на грчки, а превел поети како Валас Стивенс. Тој е коосновач на влијателните грчки списанија Tram и Hartis и уредник на книжевни и академски трудови во Соединетите Американски Држави. Бил во одборот на Здружението на грчките автори, Поетскиот кружок, Меѓународниот писателски фестивал во Отава и Здружението за современи грчки студии. Роден во Солун и едуциран на Reed College и на The Graduate Faculty of the New School for Social Research, учел и работел во Орегон, Њујорк, Отава, Бостон, Вашингтон и Даблин пред да се врати во Атина.

Related Articles

Автор