Јон Милош

/Јон Милош
Јон Милош 2018-08-21T17:18:13+00:00

Project Description

Јон Милош е роден во романско семејство 1930 год. во Сутјеска, Србија. Дипломирал филозофија на Универзитетот во Белград, а постдипломски студии завршил на Сорбона во Париз. Од 1964 год. живее и работи во Шведска. Има објавено шеснаесет поетски книги на романски јазик, четири на шведски и четири на српски. Преведува од и на шведски, романски, српски, македонски и француски јазик. Како поет и препејувач има добиено повеќе награди.

Related Articles