Јасухиро Јоцумото

/Јасухиро Јоцумото
Јасухиро Јоцумото 2018-08-21T17:17:56+00:00

Project Description

Јасухиро Јоцумото е роден 21.08.1959 во Осака, Јапонија. Првата збирка поезија Насмеана бубачка ја објавил во 1991 година. Автор е на уште шест збирки поезија, меѓу кои Десниот бок на мојата жена (2006), Песни во разговор: Поезија наспроти Живот (заедно со Масајо Коике, 2005), Златен час (2004). Добитник е на неколку награди, меѓу кои и наградата Хагивара Сакутаро. Неговите песни се преведени на англиски, француски, српски, хебрејски и други јазици. Освен поезија, пишува и есеи, рецензии и кратки раскази.

Related Articles