Јан Ондруш

/Јан Ондруш
Јан Ондруш 2018-08-21T17:18:01+00:00

Project Description

Јан Ондруш (1932-2000) – еден од најисклучителните словачки поети од втората половина на дваесеттиот век, припадник на поетската група „конкретисти“ односно т. н. „Трнавска група“ поети. На словачки јазик превел избор од поетското творештво на српскиот поет Васко Попа – Вечно невидлива (1966). Поетски книги: Луда месечина (1965), Во жолчна состојба (1968), Движење со цвет (1968), Клечење (1970), Машки црн пипер (1972), Јајченце (реконструирана дебитантска збирка, која авторот бил спречен да ја објави, а подоцна одбил да ја авторизира – 1984), Проголтување на влакното (преработен избор од целокупното творештво – 1996) и Овца во волчја кожа (1997).

Related Articles

Автор