Ханс ван де Ваарсенбург

/Ханс ван де Ваарсенбург
Ханс ван де Ваарсенбург 2018-08-21T17:17:51+00:00

Project Description

Ханс ван де Ваарсенбург (Хелмонд, 1943) ја објавил својата прва книга песни, насловена Gedichten (Песни), во 1965 година. Неговата збирка De vergrijzing (Сивеењето) е наградена со наградата за поезија Јан Камперт во 1973 година. Во март 2004 година, за целокупниот опус ја примил првата Општинска награда на Советот на Град Хелмонд. Освен поезија, Ван де Ваарсенбург пишува и проза за деца.

Помеѓу 1995 и 2000 бил претседател на Холандскиот ПЕН Центар. Од 1997 е претседател на Меѓународните поетски ноќи во Маастрихт, (www.maastrichtpoetry.com), голема биенална манифестација која по петти пат се одржа во јуни 2006 година.

Некои од поновите книги се:
Beschrijvingen van het meer
(Описи на езерото), Ротердам, Bèta Imaginations, 2000
Избрани песни (1980-2000)
, Скопје, Блесок, 2002
Waar de wegen waren
(Каде и да водат патиштата), Амстердам, Wereldbibliotheek, 2003
Paisajes Marinos y otros poemas
(Морски пејзажи и други песни), México D.F., Trilce Ediciones, 2004
Azul
(Азул), Амстердам, Wereldbibliotheek, 2006
Преку полињата / Over de velden / Across the Fields Скопје, Блесок, 2006

Веб сајт изработен од блесок.веб.дизајн: http://www.waarsenburg.com.mk

Ханс ван де Ваарсенбург е претседател на Меѓународниот уредувачки одбор на Блесок.

Related Articles