Тројца англиски поети (Џонсон, Дан, Милтон)

/Тројца англиски поети (Џонсон, Дан, Милтон)
Тројца англиски поети (Џонсон, Дан, Милтон) 2018-08-21T17:17:50+00:00

Project Description

Бенџамин Џонсон (1572-1637) Англиски актер и писател. Меѓу најзначајните негови драми се „Секој човек со своето расположение“ (1598) и „Волпона“ (1606).

Џон Дан (1572-1631) Англиски метафизичар, поет и побожен човек кој служел како капелан кај Џејмс Први и раководител на кадетралада Свети Павле (по 1621). Негова најпозната книга е „Божествени песни“(1607).

Џон Милтон (1608-1674) Англиски поет и научник. Најпознат е по неговиот еп „Изгубениот рај“ (1667).

Related Articles