Соња Манојловиќ

/Соња Манојловиќ
Соња Манојловиќ 2018-08-21T17:18:19+00:00

Project Description

Соња Манојловиќ (15.03.1948, Загреб) дипломирала филозофија и компаративна книжевност на Филозофскиот факултет во Загреб. Песните ѝ се вклучени во голем број антологии и преведени на дузина јазици; за својата поезија добила многу награди.
Живее во Загреб, Хрватска.
Објавила осумнаесет книги, вклучително и избрани песни преведени и објавени во Полска (2008) и Романија (2009).

Книги:
– Така минува летото, поезија, Загреб, 1965
– Дамнешниот странец љубејќи го, поезија, Загреб, 1968
– Сарабанда, песни во проза, Загреб, 1969
– Едно еспресо за Марија, поезија,Чаковец, 1977
– Мамо, јас сум Дон Жуан, раскази, Загреб, 1977
– Цивилни песни, поезија, Загреб, 1982
– Бабушка, поезија, Риека, 1987
– Нејзиниот излог со подароци, поезија, Загреб, 1999
– Вештеровиот танец, поезија, Загреб, 2001
– Запознај ја Лилит, избрани песни, Загреб, 2002, 2003, 2006
– Човечица, поезија, Загреб, 2005
– Соња Манојловиќ / Саша Шекорања: Песни и Цртежи, Загреб, 2008
– Ôд на раце, поезија, Загреб, 2011
– А со шест лабрадори на море ќе патувам, поезија, Загреб, 2012

Related Articles