Сонет Мондал

/Сонет Мондал
Сонет Мондал 2018-08-21T17:18:27+00:00

Project Description

Сонет Мондал (Калкута, Индија) е автор на четири поетски книги, и главен уредник на The Enchanting Verses Literary Review (www.theenchantingverses.org). Неговата најнова книга, Ink and Line, е во коавторство со Сукрита Пол Куман. Читал и ја претставувал Индија на фестивали во Македонија, Корк во Ирска, Истанбул во Турција, Гранада во Никарагва, и во Словачка. Неговата поезија е преведена на хинду, италијански, словенечки, словачки, турски, македонски, бенгалски и арапски, а објавена е во Азија, Европа, Австралија и Северна Америка. Сместен е меѓу мајпознатите индиски автори во списанието Форбс во 2014 и 2015 година, и меѓу петте најпознати млади Бенгалци во India Today magazine.

Неговите скорешни дела е објавени во Kyoto journal, Irish Examiner, the World Literature Today, the Mcneese Review, Palestine Chronicle, Drunken Boat, Indian Literature, Asia Literary Review и Two Thirds North. Гостин-уредник на Poetry at Sangam во 2017, Сонет е куратор на Odisha Arts & Literature Festival, Индија.

Добитник на Gayatri Gamarsh Memorial award for literary excellence во 2016 година, Мондал е еден од авторите во проектот „Сребрени патеки“ на IWP, University of Iowa, од 2014 до 2016 година. Песните на Сонет во словенечки превод на Барбара Погачник се објавени во ноќната програма на словенечкото радио и телевизија во 2016 година и вклучени во Modern English Poetry by Younger Indians на Sahitya Akademi, уредено од Судееп Сен.

Мондал водеше индиска културна делегација на фестивалот Ars Poetica International Festival во Словачка во ноември 2016 година, и читаше на фестивалот Cork International Poetry Festival во Ирска. Со резиденција на програмата за креативно пишување на Sierra Neveda College’s MFA, Мондал ја претставуваше Индија на десеттата годишнина на International Istanbul Poetry and Literature Festival.

Пред ова, Сонет читаше на Струшките вечери на поезијата во Македонија во 2014 годиона, водеше поетски работилници на Uskudar International Poetry Festival, во Истанбул во 2015 година, зборуваше на International Young Writers’ Meet, во Истанбул во 2016 година и беше дел од International Poetry Festival of Granada, во Никарагва во 2016 година.

Линк

Related Articles