Симонида Филипова-Китановска

/Симонида Филипова-Китановска
Симонида Филипова-Китановска 2018-08-21T17:18:22+00:00

Project Description

Симонида Филипова-Китановска
Родена во 1965 г., Скопје, Р.Македонија
Дипломирала на Факултетот за ликовни уметности во Скопје,
1988 г. во класата на проф. Димитар Кондовски и Родољуб
Анастасов.
Член на ДЛУМ од 1988 г.
1991-1997 живее и работи во Бостон, САД
Адреса:Ловќенска бр.5,
1000 Скопје, Македонија
Самостојни изложби

2014 -Национална галерија, Мала станица, Скопје
2013 – Прима Центар Берлин,Берлин, Германија
2012 – КИЦ на Р.Македонија во Софија, Бугарија
2011 – Дом на АРМ, Скопје, Галерија ТУКАД МУНГА,
Љубљана, Словенија, Галерија8, Безистен,Скопје
2010 – Галерија ОКО, Скопје, ФОНТИКУС Галерија,
Грозњан, Истра, Мали ликовни салон, Нови Сад
2009 – Културно-информативен центар, Скопје
2008 – Културно-информативен центар, Скопје
2000 – Краон,Франција
1999 – Уранија, Охрид
1998 – Национална галерија „Даут-пашин амам“,Скопје
1994 – Галерија „Тридент“, Бостон, САД
1993 – Галерија „Агора“,Њујорк-Сохо,САД
1992 – Галерија „224“, Бостон, САД
1991 – Галерија „Мост“, Белград
1990 – Национална галерија „Даут-пашин амам“, Скопје,
галерија „Зограф“,Скопје, Дом на културата, Куманово
1989- МЦМ, Скопје, Топ-галерија, Карловац, Хрватска
Видеоарт

2006 – СЕНКА
2003 – МАСКА
Инсталации и перформанс

2012 – ликовен перформанс со Новак Шљунски (Словенија),
МГС,Скопје
2010 – ликовен перформанс – отварањето на Карпошово
културно лето
2009 – ликовен перформанс ,,Види музика, слушни слика, добиј книга“,
Плоштад „Македонија“, Скопје

Македонска филхармонија, диригент Даријан Вилсон, солисти Ана
Дурловска-сопран, Благоја Нацовски-тенор, сликари Симонида Филипова
-Китановска и Нехат Бекири
2007 – перформанс „Корен“, вода-гнездо, птица со Барт Учида, Валбона
Атанасовска и Ибрахим Беди
1999 – „Отпад и креација“, инсталација во соработка со младата еколошка
организација „МАРС“, МКЦ, Скопје
Специјални проекти

Со Барт Учида и Ањес Новак
2001 – Парк „Елмхурст“, уметнички проект, Бостон
2002- Дорчестер Хаус, Бостон, САД
Студиски престој/работилници во странство

2009 – ПАРИЗ, Сите дес Артс, март-април
Ликовни колонии

2013 – Берово,Охрид
2012 – Акварелна колонија, Охрид,2011/Internacional painting art campus –
Романија, Охрид
2010 – Подградец, Албанија, Шибеник, остров Зларин, Хрватска
2009 – Гевгелија, Аполонија, Битола, Де Ниро,Крива Паланка,
Јоаким Осоговски, Охрид
2007 – Арка,Скопје
1999 – Кнежино, Кичево
1997 – Свети Јоаким Осоговски, Крива Паланка
1990 – Ечка, Зрењанин, Галичник, Славонски Брод, Хрватска
1989 – Озаљ, Хрватска
1988 – Ивањица, Југославија
Награди

2013 – Гран-при, Интернационален конкурс на акварел, Скопје
2012 – Награда за акварел; Интернационален конкурс, Скопје
2008 – Димитар Пандилов, сликарство мал формат, ДЛУМ
1997 – Димитар Пандилов, сликарство мал формат, ДЛУМ
1989 – Биенале на југословенскиот акварел, БАЈ, Карловац
Делата на Симонида Филипова-Китановска се изложувани на повеќе од стотина
групни изложби во Македонија, Хрватска, Србија, Франција, САД, Германија,
Бугарија, Авсралија, Романија, Ерменија, Грција.

Related Articles