Светлана Христова-Јоциќ

/Светлана Христова-Јоциќ
Светлана Христова-Јоциќ 2018-08-21T17:18:16+00:00

Project Description

Светлана Христова-Јоциќ (Ресен, 27 февруари 1941 – Скопје, 27 април 2012) беше македонска поетеса, есеист и писател за деца. Заврши Филозофски факултет во Скопје. Работеше како новинар во Радио Скопје. Беше секретар и претседател на ДПМ и основач и главен и одговорен уредник на ревијата „Стожер“. Беше членка e на македонскиот ПЕН центар и на ДПМ. Добитничка е на наградата „Браќа Миладиновци“.

Related Articles