Самрат Упадјај

/Самрат Упадјај
Самрат Упадјај 2018-08-21T17:17:59+00:00

Project Description

Самрат Упадјај е непалски автор кој пишува на англиски јазик. Роден е и пораснат во Катманду. На возраст од дваесет и една година се сели во САД. Предава креативно пишување на Универзитетот Индијана, во државата Илиноис. Неговата прва книга раскази Заробувајќи го Господ во Катманду (објавена 2001 година, од која е земен овој расказ) е прва книга на непалски автор напишана на англиски јазик. Во 2003 ја издава својата втора книга Љубовен гуру, роман, а во 2006 својата втора книга раскази Кралски духови. Го нарекуваат будистички Чехов.

Related Articles