Русомир Богдановски

/Русомир Богдановски
Русомир Богдановски 2018-08-21T17:17:51+00:00

Project Description

Русомир Богдановски (1948), драмски писател со исклучителна склоност кон комедии. Дипломирал на Факултетот за драмски уметности во Белград, Југославија. Таму и магистрирал во областа на етно-сценологија. Автор е на драмите: Фарса за храбриот Науме (1971), Панургиј (1981), Чудото на Св. Ѓорѓи (1982), Патенаталија и Тентелина (1986), Ништо без Трифолио (1988), Вечерашниот Фалстаф (1992), Ноќта на Св. Базил (1998), како и на многу драми за деца, ТВ и филмски сценарија. Добитник на многу домашни и странски театарски и ТВ награди. Долгогодишен драматург во МНТ. Предава драматургија на Факултетот за драмски уметности во Скопје.

Related Articles