Ребека Вест

/Ребека Вест
Ребека Вест 2018-08-21T17:17:35+00:00

Project Description

Ребека Вест е британска авторка, новинарка, книжевен критичар и патеписец. Оваа писателка има напишано голем број дела во многу жанрови. Била посветена на феминистичките и либералните принципи и се смета за еден од најзначајните јавни интелектуалци на дваесеттиот век. Ревидирала книги за Тајмс, Њујорк Хералд Трибјун, Сандеј Телеграф и Њу Рипаблик. Меѓу нејзините најважни дела се Црно јагне и сив сокол (1941), за историјата и културата на Југославија; Воз со барут (1955), нејзино раскажување на судењата во Нирнберг, објавено оригинално во Њујоркер; Значење на предавството, подоцна Новото значење на предавството, истражување на судењето на британскиот фашист Вилијам Џојс и други; како и неколку други романи.

Related Articles