Раман Мундаир

/Раман Мундаир
Раман Мундаир 2018-08-21T17:18:01+00:00

Project Description

Раман Мундаир е писателка и уметник. Родена е во Индија, растела во Манчестер и Лестер и живее и работи во Шкотска. Мундаир е автор на „Картографијата на кореографот“, „Љубовници“, „Лажговци“, „Крадци и гатачи“ и „Алгебра на слободата“. Таа е ролекс ментор и номиниран кандидат за наградата Протеже, добитник на наградата Роберт Луис Свенсон, а неодамна беше прогласена од страна на Би Би Си / Royal Court Theatre за една од припадниците на “следната генерација нови писатели во Велика Британија која многу ветува”. Нејзините уметнички дела биле изложувани во Галеријата на современа уметност, Глазгов, Градската галерија, Лестер и Кевин Кавана галерија, Даблин. Весникот „Индепендент“ во прегледот на нејзината работа напишал: „Раман Мундаир е ретка раса: поетеса чие пишување функционира на хартија и на сцена. Нејзините читања ја откриваат тајната музика на песната … литературата на Мундаир е во се најдобра: тактична, провокативна и остра.“

Related Articles