Питер Акројд

/Питер Акројд
Питер Акројд 2018-08-21T17:17:58+00:00

Project Description

Питер Акројд, романсиер, биограф и поет, е роден на 5 октомври 1949 година во Лондон. Дипломирал на колеџот Клер во Кембриџ, и студирал на универзитетот Јејл. Работел како книжевен уредник, извршен уредник и филмски критичар во списанието Спектатор во Лондон.
Автор е на повеќе од четириесет книги, од кои најголемиот дел се романи. Во своите романи често го обработува животот (или еден негов дел) на познатите автори од минатото, при тоа внесувајќи се во нивните стилови и мисли. Еден од најпознатите романи од овој вид е „Последниот тестамент на Оскар Валјд“, објавен во 1983 година, награден со наградата Сомерсет Мом.
Питер Акројд е добитник на голем број значајни книжевни награди: Хајнеман, Витбред (за романот за Т.С. Елиот), Гвардијан, Витбред (за романот за Николас Хоксмур), Џејмс Тејт (за романот за Томас Мур), итн.

Повеќе детали:
Contemporary Writers (British Council)
Wikipedia

Related Articles