Орелија Ласак

/Орелија Ласак
Орелија Ласак 2018-08-21T17:18:16+00:00

Project Description

Орелија Ласак (р. 1983) е окситанска и француска поетеса. Фасцинирана од врските помеѓу поезијата и визуелните уметности, соработувала со бројни уметници (на изложби Франција, Италија и САД), Песните ѝ се преведени на англиски, италијански, баскиски, каталонски, шпански и фински, а се објавени во бројни списанија и антологии. Во 2011-та раководела со изложбата „Дијалог помеѓу културите и јазиците“ (“Dialogue entre cultures et langues”), одржана во Советот на Европа. Работи како книжевен критичар за регионалната телевизија FR3 sud, и го привршува својот докторат, посветен на барокната окситанска драма.
Објавила неколку збирки и монографии на окситански и француски. Најновата збирка, Рамноденица и други песни, е објавена во Англија, во јуни 2012.

Орелија Ласак е член на Меѓународниот уредувачки одбор на Блесок.

Related Articles