Моника Мотеска

/Моника Мотеска
Моника Мотеска 2018-08-21T17:18:24+00:00

Project Description

Родена во Прилеп, 1971 година. Дипломирала на Факултетот за ликовна уметност – сликарски оддел во Скопје, 1996 Се занимава со сликарство, фотографија, видео и инсталација. Работела на дизајнирање на изложби и промотивни материјали од областа на старата фотографија.


САМОСТОЈНИ ИЗЛОЖБИ:

2015 Скопје, МЦФ (во припрема)
2014 Прилеп, НУЦК Марко Цепенков – Ликовен салон, документ.дете
2014 Скопје, НГМ Мала станица, Преживеани спомени (со Роберт Јанкулоски)
2013 Њујорк (САД), Галерија МЦ, Natura Morta (со Роберт Јанкулоски)
2011 Тетово, Центар за Балканска соработка Лоја – Scardina Fest, Апокалипса, (со Мајлинда Хоџа)
2011 Охрид, Центар за култура, Фестивал Охридско лето, Natura Morta (со Роберт Јанкулоски)
2011 Скопје, НГМ Мала станица, документ.дете
2011 Струмица, Центар за култура, проект.дете (во рамките на Астерфест)
2010 Белград, АРТГЕТ галерија КБЦ, Natura Morta (со Роберт Јанкулоски)
2009 Будимпешта (Унгарија) ПАСАЖ галерија, Апокалипса
2009 Белград (Србија) Галерија SВОНО, Апокалипса (со Дијана Томиќ и Вана Урошевиќ)
1998 Виена (Австрија), Култур контакт, Голтач на пламен
1998 Скопје CIX галерија Ахилова пета
1996 Скопје, МКЦ, Големото сино
1994 Скопје, Сули ан

ГРУПНИ ИЗЛОЖБИ:

2015 – Скопје, НГМ Мала Станица, Во прво лице,
2015 – Ноидросенфелд (Германија), Југоисточна Европа се соединува со Запад,
2015 – Битола,Завод, Музеј, Галерија, „Во прво лице“
2015 – Пласенбург (Кулмбах), Германија, Југоисточна Европа се соединува со Запад,
2015 – IMAGO MUNDI, Меѓународен ликовен проект

2012 – Виена, (Австрија) Артпоинт галерија, години ККА резиденс
2012 – Скопје, МКЦ, Македонска ликовна уметност 1990-2000: Еуфорија
2003 – Битола, Завод, музеј и галерија, Пресек 2003 6:1
2002 – Скопје, Музеј на современата уметност, Досие – 1(3) Диалекти
2001 – Софија (Бугарија) Национална галерија, Сонот на мојот живот
2001 – Скопје, Биенале на млади, Музеј на современата уметност
2001 – Скопје, Цитати, Музеј на современата уметност
2000 – Њујорк (САД), Жените на светот
2000 – Стокхолм (Шведска) Жените на светот
2000 – Солун (Грција), Жени креаторки помеѓу двете мориња
2000 – Скопје, Музеј на современата уметност, Трансформации – Модалитети на македонското современо сликарство
1999 – Токио (Јапонија) Радиации – рецентна македонска уметност
1999 – Скопје, Муэеј на современата уметност, Нарцизми
1998 – Белград (Србија) Дом Омладине, Графички експеримент
1998 – Минхен (Германија) Радиации – рецентна македонска уметност
1998 – Белград (Србија) Радиации – рецентна македонска уметност
1997 – Скопје, Чифте амам 3, Чифте амам
1997 – Скопје, Хвзи пашини конаци, Art City
1997 – Скопје, Графички експеримент, МГС Отворено графичко студио
1996 – Музеј на Град Скопје, Curriculum Vitae (Е. Демниевска)
1996 – Скопје, Чифте амам 2, Чифте амам
1995 – Скопје, Уметничка галерија Даут пашин амам СИАБ 2
1994 – Стразбур (Франција) Денови на македонската младина
1994 – Скопје, Музеј на Град Скопје, (Скопско лето) Инсталации на студентите од ФЛУ
1993 – Скопје, Младински културен центар, Дела од студентите на ФЛУ
1993 – Скопје, Културно информативен центар, СИАБ

Related Articles