Младен Ломпар

/Младен Ломпар
Младен Ломпар 2018-08-21T17:18:16+00:00

Project Description

Младен Ломпар (1944 – 2017) поет и ликовен критичар. Дипломирал Историја на уметност. Објавил осумнаесет книги поезија (од кои е направен изборот „Допир за губилиште“). Бил уредник на списанието за книжевност, култура и општествени прашања „АРС“. Освен книжевност, пишувал и книжевна критика и есеи. Бил и куратор на Цетињското биенале. Бил потпретседател на Дукљанската Академија на науки и уметности и прв добитник на наградата Златен печат на Црноевиќ. Делата му се преведени на многу јазици.

Младен Ломпар беше член на Меѓународниот уредувачки одбор на Блесок.

Related Articles