Михајло Пантиќ

/Михајло Пантиќ
Михајло Пантиќ 2018-08-21T17:17:52+00:00

Project Description

Михајло Пантиќ (1957) е современ српски писател и критичар. Потпретседател е на Српскиот ПЕН центар. Предава Историја на српската литература и Креативно пишување на Филолошкиот факултет во Белград. Има објавено 25 книги (раскази, есеи, критика, студии, антологии). Неговите раскази се преведени на 15 јазици. Уредник е на едициите „Албатрос“ и „Пан“. Бил уредник на познатите српски книжевни списанија „Књижевна реч“ и „Књижевне новине“. Сега е уредник на книжевните списанија „Свет речи“ и „Књижевни гласник“.

Related Articles