Мина Шпела Крстевска

/Мина Шпела Крстевска
Мина Шпела Крстевска 2018-08-21T17:17:50+00:00

Project Description

Мина Шпела Крстевска, драматург
Родена:
06 април 1972 г. во Љубљана, Словенија
Мажена, ќерка Дуња

Образование:
• Класична гимназија во Гориција, Италија, 1992 и
• Средно музичко училиште – Теорија на музика и клавир во Љубљана, Словенија, 1988
• Академија за театар, радио, филм и телевизија, оддел за Драматургија во Љубљана, Словенија, 1997, дипломира со „Македонскиот театар и македонската драматургија“

Театарски проекти:

• Тенеси Вилијамс „Трамвајот наречен желба“, 1994, Драматургија АГРФТ, Љубљана, Словенија
• Тенеси Вилијамс „Орфеус десендинг“, 1994, Драматургија АГРФТ, Љубљана, Словенија
• Жан Ануј „Покана во замокот“, 1995, Драматургија и режија АГРФТ, Љубљана, Словенија
• Молиер „Благородниот граѓанин“, 1995, Драматизација, драматургија и режија АГРФТ, Љубљана, Словенија
• Вилхем Рајх „Говорот на малиот човек“, 1996, Драматизација и драматургија, Народен театар Птуј, Птуј, Словенија; претстава за свечено отворање на новиот театар во Птуј
• Жан Ануј „Женски оркестар“ 1996, Драматургија, АГРФТ Љубљана, Словенија
• Најжел Вилјамс „Класен непријател“ 1996, Драматургија АГРФТ и СНГ Драма (Словенечки народен театар Драма) Љубљана, Словенија
• Т. С. Елиот „Убиство во катедралата“ 1996, Местно гледалишче љубљанско (Градски театар Љубљана) Љубљана, Словенија
• Жан Кокто „Човечки глас“ 1997, Драматизација, драматургија и режија, СНГ Драма (Словенечки народен театар Драма), Љубљана, Словенија

Филмски проекти:

• Сценарио за краткометражен филм „Пепелца“ 1996, АГРФТ, Љубљана, Словенија
• Сценарио за долгометражен филм „Еден“ 1998, ЕНА продукција, Германија

Други проекти:

• Асистент уметнички директор на Првиот Приморски летен фестивал 1994, Порторож, Словенија
• Уметнички директор на Народен театар Птуј во сезона 1996/97

Признанија:

• Национално Прешерново признание на Република Словенија за најдобар млад драматург 1996, Љубљана, Словенија
• „Златоласка 96“ (Златокоса) за најдобра драматургија 1996
• „Златоласка 96“ за најдобра теоретска теза 1996

Јазици:

Словенечки (мајчин јазик)
Латински и старогрчки
Италијански, англиски, македонски и српско/хрватски (активно)
Француски, шпански, германски и бугарски (пасивно)

Од почеток на 2001 г. хонорарно вработена во Дневник како театарски критичар.

Мина Шпела Крстевска била уредник на Блесок Театар

Related Articles