Милош Урбан

/Милош Урбан
Милош Урбан 2018-08-21T17:17:54+00:00

Project Description

Милош Урбан (1967) го сметаат за еден од водечките чешки романсиери во својата генерација. Студирал англиски и норвешки на Чарлсовиот универзитет во Прага, а минал и една година на New College во Оксфорд. Неговото прво значајно дело, Седмикостели („Седумте цркви“), мрачен трилер за Прага, е објавено во 1999. Романот беше прогласен за ремек-дело на современата готска проза, а на Урбан му го донесе епитетот „црниот витез на чешката литература“. Седмикостели е преведен на германски (две изданија), холандски, унгарски и руски.

http://www.milos-urban.cz

Related Articles