Милан Деклева

/Милан Деклева
Милан Деклева 2018-08-21T17:17:57+00:00

Project Description

Милан Деклева е роден 1946 год. Дипломирал компаративна книжевност на Филозофскиот факултет во Љубљана. Пишува поезија, проза, драми, есеи, преведува, компонира, музицира како џез пијанист и работи како новинар за бројни весници и за телевизија. Објавил петнаесетина поетски книги, повеќе драми, куси раскази, романи и пиеси и мјузикли за деца. За своето дело добил повеќе значајни награди: наградата на фондацијата Прешерн, наградата Рожанц за есеистика и наградата Вероника за поезија. Неговите песни и есеи се занимаваат со положбата на модерниот човек во услови на отсуство на Бога.

Related Articles