Мета Кушар

/Мета Кушар
Мета Кушар 2018-08-21T17:17:58+00:00

Project Description

Мета Кушар (родена во Љубљана, 1952), поет и есеист, е автор на три книги поезија: Madeira (во двојазични изданија: словенечко-англиско и словенечко-италијанско во 1993) и Svila in Lan/Silk and Flax (1997, Љубљана) и Ljubljana (2004). Нејзините дела се објавени во различни антологии: Afterwards, Slovenian Writing 1945 – 1995, The Fire Under the Moon; Contemporary Slovenian Poetry и многу книжевни списанија. Од 1980 година редовно пишува на културни и историски теми за Словенечкото национално радио и за РАИ-Трст. Повремено пишува филмски сценарија и ги режира (Our Jurij Sovček). Има режирано и музичка изведба на својата поезија, The Throne of Poetry, прикажана и во Вашингтон (1991) и во Лондон (2000).

Related Articles