Мартина Видаиќ

//Мартина Видаиќ
Мартина Видаиќ 2019-06-13T09:13:46+00:00

Project Description

Мартина Видаиќ (Задар, 1986) дипломирала хрватски јазик и книжевност и досега објавила три збирки поезија: Ера на влекачи (СКУД ИГК, Загреб, 2011; награда „Горан за млади поети“), Темниот човек Биргер (В.Б.З., Загреб, 2016; во финале за наградата Јанко Полиќ Камов) и Механика на поленот (ХДП, Загреб, 2018; награда Иван Горан Ковачиќ). Песните исто така ѝ се објавени во антологијата на млади поети Хрватска млада лирика 2014 (ХДП, 2014), во хрватско-романската антологија на млади поети Ritualul omului fericit – 18 poeti croati tineri (Tracus Arte, 2017), во германската антологија на млади европски поети Grand Tour (Reisen durch die junge Lyrik Europas) (Carl Hanser Verlag, 2019), како и e-книга L’insopportabile delicatezza della polvere (Kipple officina libraria, 2019), а објавувала и во релевантни книжевни списанија. Од 2015 година учествува во меѓународниот проект Версополис. Во мај 2019 го издала првиот роман под наслов Анатомија на стаорците (Naklada Ljevak, Загреб).

Related Articles