Марко Томаш

/Марко Томаш
Марко Томаш 2018-08-21T17:18:23+00:00

Project Description

Марко Томаш е роден во Љубљана, 1978 година.
Основно училиште посетувал во Мостар и Кљаиќево.
Завршил средно училиште во Сомбор.
Еден е од основачите и уредниците на списанието Колапс и придружната библиотека.
Објавувал новинарски текстови во босанско-херцеговскиот Dani, во Glas Istre и во Feral Tribune.
Раководел со култната сплитска книжарница Утопија.
Новинар е во порталот за вести zurnal.info.
Поезија и проза објавувал во босанско-херцеговска, хрватска и српска периодика.
Песните му се преведени на италијански, полски, германски, македонски и англиски јазик.
Живеел, студирал и работел во Сараево, Загреб и Сплит. Моментално живее и работи во Мостар.

Објавени книги:
L’ Amore Al primo Binocolo
, со Недим Чишиќ, Мехмед Бегиќ и Веселин Гатал (2000)
Три по триестри еднакво на,
со Недим Чишиќ и Мехмед Бегиќ (2000)
Со раце под глава
(2002)
Мамо, јас сум успешен
(2002)
Животот е шега
(2005)
Марко Томаш и други песни
(2007)
Збогум фашисти
(2009)
Полноќни разговори
, со Мехмед Бегиќ (2012)
Булевар на Народната Револуција
(2013)
Изневерување на смртта – избрани песни
(2014)
Ивица Осим – натпревари на животот, биографија
(2014)

Related Articles