Марко Дејановиќ

/Марко Дејановиќ
Марко Дејановиќ 2018-08-21T17:18:25+00:00

Project Description

Марко Дејановиќ е роден во Бања Лука, Босна и Херцеговина, во 1982 година. Од 1992 до 1998 година живеел како бегалец во Франкфурт, Германија. Дипломирал новинарство на Факултетот за политички науки во Загреб и десет години работел за телевизијата „РТЛ“, како и за други информативни и сатирични портали. Во моментов е вработен во информацискиот сервис „Њузрум“ како шеф на агенциско работење.
Од крајот на 2014 година настапува и како стенд-ап комичар.
Во 2015 година стана алумни на Академијата за политички развој и член на Хрватското друштво на писатели. Истата година, неговиот роман „Карти, молам!“ ја доби наградата „Јанко Полиќ Крамов“ за најдобро книжевно дело напишано на хрватски јазик (ова е еднинствена награда во Хрватска која ги опфаќа сите книжевни жанрови).
Претходни дела:

„Белзебубовиот нотес“ (кратки приказни, „Чекич“, Белград, 2011)

Related Articles