Макс Бирбом

/Макс Бирбом
Макс Бирбом 2018-08-21T17:18:27+00:00

Project Description

Макс Бирбом (1872-1956) е англиски есеист и карикатурист. Неговите пародии биле, а и натаму се многу популарни, додека хуморот на Бирбом го фалеле, меѓу другите, Вирџинија Вуфл и Џ. Б. Шо. Првите карикатури и есеи на Бирбом биле објавени додека сè уште бил студент на Оксфорд, додека подоцна, од 1898 до 1910 година, пишувал драмска критика за Сатердеј Ривју (Saturday Review); потоа се преселил во Рапало, Италија. Во подоцнежните години бил популарен со своите радио-настапи. Неговиот единствен роман, Зулејка Добсон, објавен во 1911 година, исто така спаѓа меѓу неговите најдобро познати дела.

Related Articles