Луиџи Пирандело

/Луиџи Пирандело
Луиџи Пирандело 2018-08-21T17:18:23+00:00

Project Description

Луиџи Пирандело (1867-1936) роден во Гиргенти, Сицилија е италијански драматург, романсиер, поет и писател на кратки раскази. Студирал филологија во Рим и Бон, а неговата дизертација ја пишува на дијалектот од неговиот роден град (1891). Од 1897 до 1922 година е професор по естетика и стилистика на Real Istituto di Magistere Femminile во Рим. Неговото дело е изградено од новели, стотина кратки раскази и околу четириесет драми. Награден е со Нобеловата Награда за Литература во 1934 година за „храбрата и брилијантна обнова на драмата и сцената“.

Related Articles