Лилјана Јокиќ Каспар

/Лилјана Јокиќ Каспар
Лилјана Јокиќ Каспар 2018-08-21T17:17:48+00:00

Project Description

Лилјана Јокиќ Каспар е родена во Нови Сад, Југославија: прозаист, ТВ сценарист, критичар. Дипломирала Теорија и општа книжевност на Философскиот факултет при Универзитетот во Нови Сад.
Десетина години работела како новинар и пишувала културна колумна во локалниот весник, како и за литературни списанија.

Објавени дела:
Ампула за ноќната пеперутка (1981, Матица српска) – збирка раскази;
Никогаш не пропуштај го трикот на магијата (1990) – роман;
Лилипутанците патуваат во 21-от век (1993) – драма;
Четири мали жени (1996, Стубови културе) – роман;
Ќелави кучиња (1998, Народна књига) – роман.

Други полиња на интерес: современа проза; проблемите, развојот и местото на литераурата во тоталитарните режими; изгледот на литературата во транзициониот и пост-комунистичкиот период.

Related Articles