Лилјана Дирјан

/Лилјана Дирјан
Лилјана Дирјан 2022-01-04T17:22:56+00:00

Project Description

Поетеса 1953 – 2017, Скопје. Дипломирала на Филолошкиот факултет. Била на студиски престој во Париз, како стипендист на Француската влада и Фондацијата Губелкијан.

Ги објвила следните книги поезија: Природна појава (Мисла 1980), Жива мера (Наша книга, 1985), Пелин поле (Мисла 1989), “Champ d’abisinthe”, (на француски јазик), 1996, кај издавачот Est/Quest Internationales, Париз и Тешка свила (Матица Македонска 1997).

Добитник е на наградите „Студентски збор“ (1980) и „Браќа Миладиновци“ (1985). Преведувана е на повеќе јазици и застапена во бројни антологии на македонската современа поезија.

Живее и работи во Скопје. Била и главна уредничка на списанието „Жена“ и е една од оснивачите и членка на Независните писатели на Македонија.

Related Articles