Ким Мехмети

/Ким Мехмети
Ким Мехмети 2018-08-21T17:17:48+00:00

Project Description

раскажувач, есеист, публицист, новинар. Роден 1955. Пишува и објавува на македонски и албански јазик.
Ги објавил збирките раскази: (на албански јазик) „Правот што никнува“, 1986; „Тагување“, 1988, „Болеро, Среќа, Судбината на Фатуше, Собирач и на овенати цвеќиња, Месечевиот цвет“; (на македонски јазик) „Поместени рапсодии“, 1989; „Начек“, 1991; „Рибата Екстазис“, 1994, „Месечев цвет“; романот „Седум ноќи тага“, на албански и македонски јазик, „Селото на проколнатите деца“, 1998, на македонски. Составувач е на антологијата „Албански краток расказ“, 1997. Преведува од албански на македонски јазик и обратно. Награди: Национална награда за најдобра прозна книга на албански јазик за збирката Судбината на Фатуше.

Related Articles