Карол Хмел

/Карол Хмел
Карол Хмел 2018-08-21T17:18:01+00:00

Project Description

Карол Хмел (1953) – поет и преведувач. Моментално работи како уредник во издавачката куќа „Калиграм“ во Братислава, а исто така е член и на редакцијата на книжевното списание Фрагмент. Автор е на неколку поетски книги. Активен преведувач е на поезија, проза и есеи од полската (Загајевски, Гомбрович, Милош, Херберт), словенечката (Дебељак, Зајц) и српската (Киш, Басара, Тишма, Павиќ) литература. Превел и мал избор книжевни текстови од современата македонска литература во списанието Дотики (Допири) во 1993 година.

Related Articles